woensdag 24 december 2008

Pannekoek


Een middagje samen in Amsterdam, met z'n tweeën. Fijn. Museum, slenteren, winkelen, koffie. En ter afsluiting nog iets kleins eten in een restaurantje midden in de stad. Een pannekoek met spek. Lekker.

De kok moet alleen nog even eieren lenen bij de buren. Of zoiets. Want we wachten nu al een half uur. Dan maar wanhopig de serveerster aanspreken, en dreigen met weg gaan zonder betalen. Niet te geloven, ze zijn net klaar.

Ze zijn groot en heel bleek. En toch niet zo lekker. Taai van buiten, kleverig van binnen. Precies zoals ik ze niet lekker vind. Maar honger maakt een rauwe pannekoek zoet, en hij staat in mijn maag, dus die is dan ook weer vol.

“Die winstmarge is zo wel erg groot” merkt mijn vrouw op. De pannekoek was inderdaad best prijzig, en veel ingredient zat er niet in. We betaalden rustig twintig keer de prijs van het meel, water, ei, spek zout en olie. Het verhitten zal ook niet veel hebben gekost, want hij was nog half rauw. Dus meer dan 90% van de prijs gaat naar... ja wie eigenlijk?

Niet naar de serveersters of de kok in elk geval. En ook niet naar de schoonmaakster, want die was al wat langer niet geweest. Ook niet naar de inrichting van het pand, want hoewel het er nog gezellig uitzag, was het ook best afgeragd.

Ik vermoed dat het grootste deel van de winst naar de verhuurder van het pand gaat. Want zo'n plek in hartje Amsterdam is natuurlijk erg gewild, en erg duur. Grondprijzen in het centrum van een stad, en zeker een hoofdstad zijn hoog. Prijzen van het vastgoed zijn nog hoger, en de huren rijzen helemaal de pan uit. Eigenlijk gaan de huren van dit soort panden vaak gewoon zo hoog als ze kunnen. Dat heet marktwerking. Hoe meer gekken er iets voor willen geven, hoe hoger de prijs.

En die huur gaat bij voorbaat van de winst van de hurende ondernemer af. Hoe hoger de huur, hoe minder er voor de kwaliteit van het voer overblijft. Goed en goedkoop eten vind je waarschijnlijk niet midden in de stad – zeker niet in een toeristenbuurt.

Tja. Als je dat in overweging neemt was die pannekoek nog best aardig.

Geen opmerkingen: