woensdag 24 december 2008

Hypotheek


Een lief email-kerstkaartje van geëmigreerde vrienden, uit de Verenigde Staten. Het gaat niet echt goed. Want de recessie heeft dáár wel echt toegeslagen. Hij is zijn baan kwijt, vlak voor Kerst.

Gelukkig heeft hij vertrouwen, en het komt vast wel weer goed voor hem en zijn gezin, schrijft hij. Ik help hem hopen, en hij zal er vast gebeden aan wijden. Zijn gemeente zal dat vast ook doen, want ze zijn saamhorig en gelovig.

Ik hoop eigenlijk vooral dat hij zijn hypotheek kan blijven opbrengen. Want dat is het grootste probleem nu voor veel Amerikanen. Banken en verzekeraars vallen om, of dreigen om te vallen. Variabele rentes schommelen omhoog (de rente voor de banken is 0%, niet die voor burgers), leningen worden niet meer verstrekt, mensen worden ontslagen. Veel mensen dreigen hun huis kwijt te raken. Die dreiging hangt ook boven het hoofd van onze vrienden.

Sinds de wereld de goudstandaard heeft losgelaten hangt de waarde van de dollar enerzijds samen met de waarde van de olie, en anderzijds met de waarde van al het vastgoed in de VS. Alle drie de waardes kelderen nu. De dollar zakt, de olieprijs zakt, en de waarde van het vastgoed is al een tijdje problematisch.

Waarom zakken die waardes eigenlijk? Omdat blijkbaar op dit moment niet genoeg kopers te vinden zijn. In elk geval willen en kunnen die kopers niet zo veel betalen als de vorige generatie kopers hoopte, toen ze hun hypotheken afsloten. Of misschien kunnen de kopers het geld niet meer lenen.

En omdat er geen kopers meer zijn, zakken de vraagprijzen nog verder. Daamee wordt de waarde nog minder, en kunnen er nog minder mensen lenen. Een vicieuze cirkel dus. De verkeerde kant op.

Bizar. De huizen staan er toch gewoon al? Er is toch geen fysieke noodzaak om mensen uit hun huis te zetten omdat ze even hun hypotheek niet kunnen aflossen? Niemand anders gaat er in wonen, als er geen koper voor is. En als je de bewoners er uit zet, wordt het huis ook niet meer waard. Net zo min als het echt meer waard wordt als het huis ouder wordt en aftakelt.

Je kunt er alleen meer geld voor vragen. Maar eigenlijk is dat dus eerder omdat het geld gestaag mínder waard wordt, en niet omdat de huizen méér waard worden.

Een huis wordt er ook niet minder mooi op als de rente of de aflossing niet op tijd, of helemaal niet betaald wordt. Het enige effect daarvan is dat de balans van de bank niet meer klopt. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar wonen is toch echt een grotere levensbehoefte dan tellen.

Dus jammer dan voor de bank. Tijd om de rekenregels te veranderen, lijkt mij.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De waarde van de dollar hangt samen met waarde van vastgoed en de olieprijs?
Een jaar terug was de waarde van het Amerikaanse vastgoed nog heel erg hoog, zeg 15% onder haar top, terwijl de olieprijs record na record brak. Toch was de dollar heel erg zwak.

Volgens mij wordt de dollarprijs toch echt bepaald door vraag en aanbod ten opzichte van andere munteenheden, samen met de staatsrente op staats-obligaties, en de hoeveelheid geld in omloop.
De belangrijkste factor, zijn de economische vooruitzichten. Een economie die het goed doet, zal een sterke munt krijgen. Je investering is er immers relatief veilig, terwijl dividend betalingen in de lokale valuta dus zowel de bonus van dividend als van de sterke munt hebben. Kortom, het gaat om relatieve groeiverwachting versus andere economische gebieden en de invloed van de rentestand.
De grootste vertroebelende factor in dat geheel is natuurlijk de hoeveelheid geld die in omloop word gebracht. Zet de geldpers aan, vergroot dus het aanbod.
De Amerikaanse economie heeft geen goede verwachtingen op dit moment, wat een understatement is, terwijl de geldpers continu aan staat en de rente omlaag is gegooid om economische crisis te bestrijden. Het gevolg laat zich raden, de dollar is zwak.

Wat die huizencrisis betreft, ga je niet echt op het waarom in. Waarom is de vraag naar huizen gezakt? “omdat er niet genoeg kopers zijn”.
Ja, maar waarom zijn er geen kopers meer? Is het echt alleen maar omdat ze niet kunnen lenen?
Daar zou je blog over moeten gaan. De (bijna) ineenstorting van het financiele monetaire systeem is diep verwant aan de crisis in de huizenmarkt.
De eindconclusie dat de rekenregels veranderd moeten worden is nu wel erg kort door de bocht.

Rene

Anoniem zei

haha, goede punten. De prijs van de dollar wordt natuurlijk bepaald door vraag en aanbod - en die hangt weer samen met de olieprijs (om olie te kopen heb je nog steeds dollars nodig, als je tenminste niet via de oliebeurs in Iran werkt of Chavez aanspreekt). En anderzijds hangt de dollarwaarde samen het vastgoed in Amerika, dat als onderpand heeft gediend voor het omhooghouden van de dollarkoers (lees bijv. uitpraken van prof. Stiglitz). Natuurlijk gaan ze niet één op één gelijk op, daarvoor is de samenhang te ingewikkeld. Recent gestrand handelsoverleg zal ook wel z'n invloed hebben gehad. Staatsrente en staatsobligaties spelen zeker ook een rol - maar niet de enige. En ja, die geldhoeveelheid neemt ook lekker toe. Vreemd dat de dollar nog zo hoog staat.

Dat alles neemt niet weg dat de huizenmarkt wordt gebruikt als een onderpand voor het geld dat banken bij mogen schrijven op hun balans... als ze er hypotheken op uitschrijven.

Zie ook bijv. columns dollar, profijt, rommelhypotheek, betalen... en er is vast nog veel meer over te zeggen. Ben benieuwd ;-)

J.