woensdag 17 december 2008

Minder


Ik ben op zoek naar pindakaas. Maar dan wel echte.
Die vind ik lekkerder.

Natuurlijk zitten er in alle soorten pindakaas pinda's. Ook als er op staat “kan sporen van noten bevatten”. En natuurlijk heb je groffer gemalen pindakaas, met stukjes pinda, en smeuigere pindakaas die nog fijner vermalen lijkt. Maar er is nog meer verschil.

Er kunnen namelijk meer of minder pinda's in zitten. Relatief. Gelukkig staat dat tegenwoordig verplicht achterop. In heel kleine lettertjes.

Dat wordt dus lezen. Het euro-merk is in eerste instantie het aantrekkelijkst, want die is het goedkoopst. Maar nee. Er zit maar voor twee derde pinda's in. De rest is soja-olie, glucosestroop en andere plantaardige vetten. Vijfenzestig procent pinda's. Valt af. Ik wil pinda-olie, niet soja-olie.

Het huismerk komt al op 75%. Hm. Ik herinner me uit een andere winkel een huismerk met maar liefst 95% pinda's. Of helemaal niet zo dure biologische fair trade pindakaas met 99% pinda's, en de rest zout. Waarom hebben ze hier toch minder pinda in de pinda?

Uiteindelijk wordt het maar het A-merk. Die heeft tenminste nog 85% pinda. De rest heeft minder. Oh wacht! Er staat nog speciale pindakaas met 25% minder vet. Om slank van te worden.

Nee, toch niet. De 25% vet is vervangen door glucosestroop. Het is dus eigenlijk net zo goed of slecht als het veel goedkopere euro-merk. En van de glucosestroop wordt je net zo dik, of dikker als het vervangen vet. Niet alleen minder vet. Gewoon minder!

Geen opmerkingen: