donderdag 13 november 2008

Bladeren


Buiten is er een vervelend vroemm-vroemm geluid. Wat is het toch? Een brommer? Een grasmaaier? Een warmdraaiend bejaardenvehikel?
“Vliegtuig!” roept mijn tweejarige. Alles wat vroemm doet kan in haar oren een vliegtuig zijn.
Samen klimmen we voor het raam. Dan kunnen we misschien zien wat het is. “Niet vliegtuig!” roept ze.

Het is een bladen-blazer. Of eigenlijk zijn het verschillende bladen-blazers, gehanteerd door medewerkers van de gemeente. Ze zijn met vijf man. En elk van hen heeft op zijn rug een ronkend benzinemotortje, dat verbonden is met een brede stofzuigerslang aan een soort geweer. Daarmee blazen ze de bruine boomblaadjes op straat op een grote hoop. Een veegwagen rijdt er dan overheen om de hopen herfstbruin op te zuigen.

Wat een waardeloos geluid! Moet ik daar de hele herfst van gaan genieten?
“Moet jij nodig klagen”, zegt een vriend, “stel je voor dat je echt de hele dag dat geluid moest horen”. Inderdaad, de bladen-blazende mannen hebben allemaal oorbeschermers op. “Ik vraag me af hoe arbo-verantwoord die dingen op de lange termijn zijn”, moppert vriend met me mee.

Een gezellig gesprek met je collega's tijdens het blazen zit er dus ook niet in. Want je hoort elkaar niet door het lawaai, of niet door de oorkleppen. Ach, misschien houden ze wel meer pauzes samen. En misschien werkt het ook wel echt efficienter, zo'n blaas-ding.

In de doe-het-zelf en tuin-handel worden bladruimers in elk geval flink aangeprezen. Dat zijn dan natuurlijk minder robuuste modellen, want die hoeven niet de hele dag gebruikt te worden. Meestal hebben ze ook geen benzinemotor, maar een electromotor en een heel lang snoer. Dat is ook handig, want dan kun je tenminste zien bij welk huis het ding hoort. Je kunt ook niet te ver de straat op. Daarvoor is het snoer te kort. Verder is het net echt.

En het geluid is zo mogelijk nog indringender en irritanter. Whiiiiii! Best knap eigenlijk.

Een moderne bladruimer werkt natuurlijk nauwelijks meer als het geregend heeft. Goed natte bladeren plakken aan de grond. Die laten zich niet meer rondblazen. Wel jammer dan weer dat het in de herfst zo vaak regent.

Een ouderwetse bladruimer – een bezem – werkt nog wel bij natte bladeren. Natte bladeren veeg je bijna net zo makkelijk op een hoop als droge. Je veegt minder makkelijk onder een auto, dat wel. Maar bladeren vallen meestal op de stilstaande auto's en niet er onder. Misschien veeg je ook niet zoveel bladeren als je kunt blazen. Zelfs niet als je extra brede bezems gebruikt. Maar het werkt vast veel gezelliger, als je onder het werken weer met elkaar kunt kletsen.

En desnoods ga je met wat meer mensen tegelijk bladeren vegen. Misschien verhoogt dat het veiligheidsgevoel in de buurt ook weer. Meer uniformen op straat. Minder geluidsoverlast. Minder CO2-uitstoot. Minder handel in blazers, maar weer meer in bezems.

Waar zouden de straatvegers zelf voorkeur voor hebben? Vegen? Blazen? Soms vegen en soms blazen? Biertje drinken? Ik zal het eens proberen te vragen. Als ik hen er toe kan bewegen hun oorbeschermers af te zetten, tenminste.

Geen opmerkingen: