woensdag 1 juni 2011

Omroepen Kosten Minder dan Drinkwater

Er is pas druk onderhandeld door de omroepen. Er zijn er namelijk te veel, is van bovenaf besloten. Want de omroepen kosten te veel geld. Of eigenlijk is er te weinig geld, want dat is overal ineens op. En dus is er ook te weinig om alle omroepen op dezelfde voet te blijven subsidiëren. In ieder geval moet het aantal terug. En daarom gaan omroepen samen doen, en fuseren. Want omroepen die hun best doen houden – misschien – meer over.

Maar dan, wat kosten de publieke omroepen en het hele gelaagde bolwerk er omheen de Nederlandse burger nu echt, per persoon?

Volgens het laatste cijfer dat ik kan vinden is het budget bijna 800 miljoen. Gedeeld door 16 miljoen potentiële belastingbetalers? Vijf tientjes per jaar per Nederlander. Dat is minder dan 14 cent per persoon per dag. En daar krijg je drie netten aan programma's voor. Kost minder dan het drinkwater waarmee je je bad vol gooit, 120 liter daarvan is al gauw 15 cent.

Per gezin kost de publieke televisie pakweg 50 cent per etmaal. Nog steeds drie netten aan niet commerciële keus. Veel goedkoper dan een bioscoopje. Goedkoper dan het kabelabonnement of het televisietoestel zelf. Goedkoper dan de blue ray-speler. Valt eigenlijk nog best mee, toch?

Huidig kabinet zou daar graag 200 miljoen op bezuinigen. Dat scheelt al gauw 15 cent per gezin per dag. Of twaalf en halve euro per persoon per jaar. Die krijgen we natuurlijk niet, want dat moet naar het begrotingstekort. Maar als we die nu wel terug kregen konden we daar net een DVD voor kopen, of twee in de aanbieding. Leuke compensatie, voor het wellicht verliezen van een heel televisienet.

3 opmerkingen:

diametraal zei

Fundementeel verschil:
Water is essentieel voor ons, tv is dat niet. Een overheid zal als eerste moeten bezuinigen op niet essentiele taken. Hoe jammer ik het ook vindt voor kunst en omroep, de armen van een bestaan voorzien gaat toch boven de omroep.

diametraal zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jaap de Goede zei

@diametraal
Als het nu ging om een werkelijk tekort aan water, grondstof of arbeid, dan zou ik je zo gelijk geven.

Maar het gebrek is aan geld. En dat is m.i. nu een kunstmatig gebrek. De rest is er eigenlijk in overvloed. Hier in Nederland.

Water is overigens zeker niet onze hoogste uitgavenpost. Net zomin als onze omroep. Bij lange niet. Dat is waarschijnlijk eerder rente. Kijk maar naar je hypotheek, of je huur, als je je huis van een andere eigenaar betrekt, die wel een hypotheek heeft.