donderdag 26 augustus 2010

Politiespion

Weer een corrupte agent. Het zal ook niet. De kop van het artikeltje is er duidelijk over. “Eis: werkstraf voor corrupte agent”

Mijn ogen flitsen langs het artikel. Agent L heeft informatie doorgebriefd aan de Marokkaanse ambassade. Daar had hij contacten. En hij was ook nog onder druk gezet door Marokko. Zou L zelf Marokkaan zijn? Je zou het haast denken.

Waarom doet de man dat nu? Hij kan toch weten hoe moeilijk het al is om Marokkanen in de politie te integreren? Doet Politie Gouda haar best om de Marokkaanse jeugd te betrekken bij de politie, en ze zelfs op te leiden tot agent, en dan ontstaan er weer relletjes. Doen we zo ons best om samen te werken, en dan gebeurt er dit! Blamage!

“Omdat L Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draait de zaak niet om 'echte spionage', zoals de officier van justitie dat noemde”. Ach, nee, nog spionage ook. Wel geen echte spionage, maar toch. Straks raken we nog in oorlog met de Marokkaanse koning. De zaak leidde tot een diplomatieke rel in 2008. Herinner ik me niets van. Dat is dan zeker net op tijd in de perspot gedoofd. Lekker dan.

“L gaf onder meer informatie over een voormalig vastgoedhandelaar die in Marokko wilde investeren.”
Wacht even. “En over een tweede kamerlid.” Ho. Hij gaf informatie over een vastgoedhandelaar? Vastgoedhandelaar of vastgoed-crimineel? Dat laatste mag je natuurlijk niet zeggen voor het bewezen is. Was onze agent informatie aan het delen over heftige verdachten? Was hij internationaal aan het samenwerken om te voorkomen dat een crimineel met flink wat zwart geld naar Marokko zou vluchten, of andersom? Of misschien wel erger?

Was de agent dus gewoon bezig om boeven te pakken? En had hij daarvoor een paar regels niet strict gevolgd? Dat is jammer. Maar werd dat vooral een probleem omdat er wellicht ook een tweede kamerlid bij betrokken was? En werd het misschien wel opgeblazen tot een diplomatiek incident omdat de criminelen zulke goede contacten hogerop hadden? Zo, die agent durft.

Prima agent! Meer Marokkanen bij de politie, en meer samenwerking met Marokko!

bron o.a. - Spits! 26 augustus 2010

Geen opmerkingen: