donderdag 12 november 2009

Opgewarmd

Het is koud in November. Koud en mistig. Vooral 's ochtends, als de winkels nog niet open zijn, en je met kleine dochter door het stadscentrum zwerft. Misschien zijn we niet alleen op de wereld, maar met onze net iets te dunne jassen kan ik me ineens goed voorstellen hoe zwervertje Remi zich gevoeld moet hebben. Of andere zwervers ook, trouwens. Als je nergens naar binnen kunt. Want binnen is het warm.

Maar we hebben toch geluk. We vinden een warm plekje bij een huishoud- en speelgoed winkel, die weliswaar nog niet open is, maar wel het warmtegordijn al heeft aan gezet. Zo'n blazende kachel die in het plafond van de ingang is verwerkt, en die continu de lucht daar opwarmt. Zo blijft het binnen warmer, en kan de deur toch wijd open blijven en klanten trekken. Klanten, of zwervers. Of koude papa's en dochters. Want bij deze winkel is het buiten ook warm.

Mijn dochter voert een duif, die ook de warmte heeft opgezocht. En ik vraag me toch wel iets af. Hoeveel energie zou dit gordijn kosten? Dat kan toch niet zomaar in deze tijd van klimaatbewustheid? Wie weet hoeveel CO2 dit gordijn op zijn geweten heeft! Daar komen alleen overstromingen van, en regenzomers, en droogtes op de verkeerde plaatsen, toch?

Of erger nog, hoeveel warmt dit apparaat niet nodeloos onze aarde direct op?

Want als elk beetje CO2 van de atmosfeer een beetje meer een broeikas kan maken... Waarom kan dan niet elk kacheltje dat we buiten zetten de aarde ook een beetje opwarmen? Ja, de warmte vervliegt. Maar dat doet de CO2 ook.

Als ik er over nadenk, zijn er tegenwoordig best veel buitenkachels. Warmtegordijnen. Terraskachels. Electrische barbeques, kachels in de hal, de schuur, het toilet, de auto. En met onze moderne thermostaten probeert de CV het overal 21 graden te krijgen. Ook buiten, als onze isolatie tekort schiet.

Eigenlijk maakt ook elk apparaat dat wij aanzetten vooral warmte. Gloeilampen genereren meer dan 90% warmte, en maar een beetje licht. Spaarlampen doen het al beter, maar worden ook warm. Koelkasten en vriezers worden van binnen koud, maar van buiten warm. Voel maar eens aan de achterkant. Auto's hebben een rendement van minder dan 20%. Dat is wat je gebruikt van je benzine om echt te bewegen. De rest wordt afgevoerd als... overtollige warmte.

Energiecentrales hebben ook heel veel restwarmte. Die hebben niet voor niets zoveel water nodig om te koelen. Als een kolenveld in China per ongeluk in de fik gaat, dan levert dat flink wat warmte op. Als de helft van het Indonesische oerwoud wordt afgebrand om wat plaats voor palmolie-palmen te maken, dan levert dat... flink wat warmte op. Als de olievelden van Kuwait om politieke of militaire redenen worden aangestoken, dan krijg je daar niet alleen vieze rook van die ook een aardige broeikas maakt, maar alweer een hele hoop warmte!

Vind je het logisch zo, dat de wereld opwarmt? Ik ineens wel. Daar is niet eens een te veel aan CO2 voor nodig. Ik dacht altijd dat ik een grapje maakte, als ik naar mijn dochters roep: “doe de deur dicht, je hoeft buiten niet op te warmen!”. Misschien is het wel waar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Daarentegen: als dit soort kacheltjes de aarde opwarmen, dan komt er een moment dat dit soort kacheltjes niet meer nodig zijn, omdat je het buiten niet meer koud hebt ;-P

Unknown zei

Heat death of human civilization. Was het niet Larry Niven die dit bedacht, of althans populairiseerde, in Ringworld? In dat boek was een beschaving die vrijwel op weg was naar onsterfelijkheid en vrijwel-goden status...echter het laatste probleem, warmte entropie, hadden ze nog niet opgelost.

zilverui zei

Nooit echt begrepen waarom ze met hun hoge technologie geen zonne scherm hadden geplaatst ...
Probleem is dat we geen betrouwbare gegevens hebben. iedereen krijt in het kader van de politieke en of zakelijke partners. Idealen zijn belangrijker dan feiten. Hell, alles is belangrijker dan feiten. De wetenschap gaf ons een kans de wereld rationeel te zien maar menselijkheid maakt er iedere keer weer een zooitje van....
Als we toch sf spreken, De Vulcans hadden een punt. Emotie is de bron van alle kwaad. Elk gejammer dan het onmenselijk is onze emoties te beteugelen wordt gevolgd met een lam excuus waarom de jammeraar emotie nodig heeft om zijn zelfzuchtige verslavingen te vervullen.